Hagyj emléket a jövőnek!

  A nagypapa, aki katonaként szolgált a II. világháború alatt, néhány társával megszökött a csapatától, mert nem akartak külföldre menni a csapatukkal. Éhesen, kimerülten gyalogoltak az úton, amikor figyelmesek lettek egy emberre, aki pörköltet főzött egy kondérban a szabadban. Az elgyötört bakák odamerészkedtek hozzá és megkérdezték tőle, hogy megkínálja-e őket az akkor már igencsak finoman illatozó étellel. A bácsi szívesen adott nekik a pörköltből, de hogy miből készült, azt csak az utolsó bajusztörlés után árulta el: sündisznóból. Ugye, az ön családjában is van ehhez hasonló történet, ami bekerült a családi legendáriumba? De mi lesz a sorsa? Elfelejtődik? De jó lett volna meghallgatni a nagypapa elmondásában, akár csak hangban, netán képben megőrizni őt az utókornak! Milyen hálásak lennének azok a leszármazottak, akik nem ismerhették elődeiket, ha hallhatnák, netán láthatnák őket mozgóképen, ahol elmesélik, miként éltek régen, hogyan zajlottak a családi események, milyen életbölcsességeket örökítenek tovább. Mi összeállítjuk a digitális családi archívumot a meglévő fotókból (hogy az unokák is tudják majd, ki szerepel a képen), elkészítjük a családtagok videós visszaemlékezéseit, beszkenneljük, rendszerezzük a régi ereklyéket: a kézzel írott leveleket, a nagymama féltve őrzött titkos receptjeit, a megsárgult iratokat (katonakönyveket, születési anyakönyvi kivonatokat), digitalizáljuk a hangban és képben fellelhető emlékeket (a nagyi elbeszéléseit, a gyermekek első szavait, a porosodó VHS-eken elfekvő családi eseményeket). Az elkészült digitális archívumot egyedi pendrive-on adjuk át és amennyiben a megrendelő szeretné, multimédiás felülettel is ellátjuk az archívumot. A Digitális családi archívum nagy előnye az is, hogy ez nem egy statikus album hanem egy  folyamatosan bővíthető emlék. Igazán egyedi ajándék az egész családnak.
Novreczky Zoltán

Hangtárs Kft.

Ismeretlen ismerősök

Négy nagy cipősdoboz és kettő kisebb papírdoboz – kb. ennyi hely kell ahhoz a számtalan papírképhez, amelyek legtöbbünk szekrényeiben porosodnak, annak ellenére, hogy az utóbbi években szinte csak digitális fotók készülnek. Hányszor fordul elő, hogy már azt sem tudjuk, ki látható a megsárgult, kifakult papíron, mikor készült a felvétel – de nem is fogjuk, mert már nincs, aki emlékezne. Éppen ezért mentse meg azt, ami még menthető! Bedigitalizáljuk, névvel, évszámmal, esetleg rövid leírással látjuk el, rendszerezzük a régi fényképeket. Csodát ugyan nem teszünk, de a modern technika segítségével feljavítjuk, láthatóbbá tesszük a képek tartalmát.

porosodó VHS

Tegye a szívére a kezét: hány VHS-kazetta porosodik a polcán? Mikor vette elő utoljára, hogy megnézze a régi családi felvételeket? Van egyáltalán még VHS-lejátszója? Mi lesz azokkal a kisfilmekkel, amelyek gyermeke első lépteit, az esküvőjét vagy egy feledhetetlen nyaralás eseményeit örökítik meg? Pedig milyen jó lenne levetíteni az unokáknak, elküldeni interneten a messzire szakadt rokonoknak, ismerősöknek, ugye? Van, hogy az ember azért nem vesz elő egy régi szalagot, mert nincs rá öt órája, hogy az elejétől a végéig megnézze. Mi átmásoljuk, felfrissítjük, igény szerint megvágjuk, alázenéljük, „nézhetővé” tesszük a régi mozgóképeket. De jó lett volna, ha annak idején felvesszük videóra a nagypapát, amint elmeséli, hogyan ették a sünpörköltet a háború alatt! Láthatnánk a csillogó szemét, ahogy feleleveníti a régi történéseket. Vagy ahogy a nagymama elmeséli, kivel és miért jártak napszámba vagy hogyan készítették a slingelt szoknyát. Mi is elmondhatjuk a gyerekeinknek, az unokáinknak azokat a történeteket, amelyeket nekünk meséltek felmenőink, de mennyivel másabb, ha azt meg is tudjuk nekik mutatni! Hallhatják a hangjukat, láthatják, miként tartotta a fejét, hogyan gesztikulált. Mi elmegyünk, meghallgatjuk, képen rögzítjük a családtagok visszaemlékezéseit.

az első szavak

„Kiskaácson, nagykaácson, jaj, de cép a kaácsonpa.” Annak idején lehet, hogy csak egy hangfelvétel készült gyermekünk énekes szárnypróbálgatásairól, vagy a családból valakivel a rádióban hangzott el egy beszélgetés – ezek mind visszahozhatatlan emlékek. Hol tároljuk ezeket a hangképeket? Mi még tudjuk, hogy kinek a hangját őrizte meg a szalag vagy a vincseszter, de az utánunk jövők vajon tisztában lesznek-e vele, hogy a nagymama vagy a dédnagymama hangja szólal-e meg, ha elindítják a felvételt? A digitális családi archívumban a hangemlékeknek is megvan a maguk helye. Feldolgozzuk, felfrissítjük a régi szalagok hangos kincseit.
  • papír képek digitalizálása, retusálása
  • dia képek digitalizálása
  • digitális képek csoportosítása, feliratozása
  • videók digitalizálása, vágása, feliratozása
  • régi hangfelvételek digitalizálása

a nagyi titkos receptje

Melyik testvérnél, unokatestvérnél legyen a nagypapa régi katonakönyve? Hogy is volt a dédi titkos receptjében: 2 kanál vaj vagy 2 kanál zsír kell a tésztához? Olyan szívesen elolvasnám többször is a dédapám kézzel írott levelét, de attól félek, hogy szétszakad a papír. Hány és hány helyen lelhetők fel egy család fennmaradt írásos emlékei! Ezek most virtuálisan mind egy helyre kerülhetnek, hiszen beszkenneljük és visszaadjuk eredeti tulajdonosának. Viszont már nem kell közelharcot vívniuk a testvéreknek, unokatestvéreknek, nagybácsiknak és unokáknak, hogy ki őrizze a felbecsülhetetlen értékű relikviát. És ha egymás mellé kerülnek a régi tárgyak, mennyi új dolgot, netán titkot tudhatunk meg egykori tulajdonosáról!

történet

Egyre többen erednek nyomába a régmúltba veszett családtörténetnek és készíttetik el családfájukat. Kik voltak elődeim, honnan jöttek és miért? Hol éltek? Tényleg volt nemes a famíliában? Ezekre a kérdésekre keresik a választ azok, akik elkészíttetik a profi családkutatókkal a családfájukat. Mi magunk erre nem vállalkozunk, hiszen ez a nyomozás kiterjedt, mélyreható ismereteket igényel, és igen gyakran hosszú hónapokat vesz igénybe. Ha valakinek azonban már elkészült a családfája, annak mindenképpen helye van a digitális családi archívumban!

üzenet a jövőnek

Mit nem adnánk azért, ha sosem látott nagyapánk üzenne nekünk a múltból! Elmondaná, hogy mire figyeljünk az életben, ha boldogok szeretnénk lenni, megmutatná egy körbejáró kamerával, hogy milyen házban lakott, hol pihent a vén diófa alatt forró nyári délutánokon. Levelet írna déd- és ükunokáinak – milyen is volt az írása? -, annyi minden mondanivalója lehetne! Legyen ez egy digitális időkapszula, amelybe bármit belepakolhat a jövő generációi számára!
  • családi dokumentumok digitalizálása
  • leírások készítése
  • családi történetek, anekdoták leírása, hang- és / vagy videó felvétel készítése
  • videóüzenet készítése
Elérhetőségeink: 7633 Pécs, Kőrösi cs. S. u. 14/A Tel: 06 30 9938 568 E-mail: novreczky@gmail.com

Hangtárs Kft.